Volkoren is gezond. Toch krijgen we er massaal te weinig van binnen. Twee hoogleraren voeding leggen uit waarom het belangrijk is om volkoren producten te eten en hoe je ervoor zorgt dat je voldoende volkoren vezels binnenkrijgen.
Het belang van volkoren producten
Twee hoogleraren aan het woord
Drie volkoren boterhammen per dag is voldoende
“We eten echter te weinig volkoren”, stelt ook prof. dr. Fred Brouns, emeritus hoogleraar Innovatie Gezonde Voeding aan de Maastricht University. Hoe komt dat? “Wij eten te weinig plantaardig voedsel en te veel geraffineerd voedsel waar geen vezel meer in aanwezig is, en te veel witte rijst en witbrood.”
Volkoren producten zijn gemaakt van de hele graankorrel
Een graankorrel bestaat uit drie delen: de meelkern (het binnenste), de kiem (aan de onderkant) en de zemel (het omhulsel). In de kiem en de zemel zitten de meeste voedingsvezels, vitamines en mineralen. Volkoren graanproducten zijn in tegenstelling tot ‘witte’ graanproducten gemaakt van de hele graankorrel.
Witbrood is gemaakt van tarwebloem, dat alleen het middelste deel van de graankorrel bevat.
Bruinbrood en tarwebrood zijn een mengsel van bloem en volkorenmeel. Meergranenbrood wordt gemaakt van meerdere graansoorten en zaden. Mathus-Vliegen: “Het kan van volkorenmeel gemaakt zijn, maar dat hoeft dus niet. Kijk daarom goed op de verpakking.”
Alleen als er ‘volkoren’ in de naam van het brood gebruikt is, is zeker dat het volkorenbrood is. Op het etiket van een brood staat in elk geval of er volkorenmeel is gebruikt of niet. Brouns: “Laat je hierbij niet misleiden door de kleur. Brood kan gekleurd zijn met geroosterd moutmeel of gekaramelliseerde suiker.”
Verschillende soorten brood
- Witbrood: (witte) bloem
- Tarwe-/bruinbrood: mix van bloem en volkorenmeel
- Meergranenbrood: bloem en zaden
- Volkorenbrood: volkorenmeel
- Volkoren meergranenbrood: volkorenmeel plus zaden
Klachten over volkoren beschuit, biscuits en knäckebröd
Naast volkorenbrood zijn er ook andere volkoren producten op de markt, zoals crackers en beschuiten. “Het probleem hiermee is dat niet wordt gecontroleerd hoe ‘volkoren’ ze zijn”, aldus Brouns. “Bij volkorenbrood weet je dat wel. Volkorenbrood is gemaakt van 100 procent volkorenmeel.”